SANSUIKYÔ, Dojo Budista Zen de Girona

dibuix de dues mans en gassho

GASSHO

És important de comprendre que els gestos que es fan en el dojo relacionen una actitud corporal a una significació profunda. I és així amb gassho.

Quan un fa gassho, s'ajunten les dues mans davant, palmell contra palmell. La punta dels dits a l'alçada de la boca, del nas. No es deixa espai entre els dits, estan fermament en contacte, no estan fluixos. Les mans estan lleugerament inclinades cap a un mateix, no cap a l'exterior, i els avantbraços paral·lels al terra.

Gassho significa la unió dels contraris: material i espiritual, cervell esquerra i cervell dret, masculí i femení, Cel i Terra. Representa també la unió de l'home amb el cosmos.

Es fa gassho en signe de respecte profund, entrant dins el dojo, en sortir, davant el nostre zafu, la cadira de Buda, davant els altres, per rebre el kyosaku, i en altres nombroses ocasions, amb la finalitat que totes aquestes accions expressin la dimensió més alta del nostre ésser. Així aquesta postura no ha de ser ni maquinal ni negligida.

Sensei deia que si vosaltres estàveu malalts i no podíeu venir a fer zazen, devíeu posar-vos el rakusu i fer gassho davant el mirall.

Si un fa gassho amb una sola ma, se li treu tota la significació. Fins i tots si porteu un zafu, apanyeu-vos per ajuntar les dues mans quan entreu i sortiu del dojo. Si només utilitzeu una ma, el material no està lligat a l'espiritual, el masculí al femení, el cervell esquerra i el cervell dret estan dissociats, el Cel no es correspon més amb la Terra, l'home no està relligat al Cosmos.

És important d'integrar profundament, amb el cos i l'esperit, el sentit del gest.

Tornar a la pàgina anterior