SANSUIKYÔ, Dojo Budista Zen de Girona

Dojo Zen de Montaigu

Dia de zazen a Boissière

26 de gener del 2003

Buda i "jo"

Guy Mokuho Mercier

Zazen 8:00 hores

Cadascú de nosaltres durant zazen sent continuament dins el seu esperit una o més veus que s’expresen amb mots, imatges, comparant, rebutjant, fent plans.

Les preocupacions d’aquesta veu se situen sempre en el futur o en el passat. I quan la vostra atenció retorna a l’instant present, aquesta veu perd la seva fascinació i el seu poder de captar la vostra atenció. Observeu com aquesta veu ordena, castiga, jutja, fa plans contrueix guions, organitza la vostra vida.

Un altre terme pot qualificar aquesta veu : l’ego . L’ego té horror de l’instant present i és per això que sempre crea somnis, que fa de vosaltres un heroi o una víctima. Observeu com funciona aquesta veu, aquest ego durant zazen

Observeu el joc del pensament. Aquest ego és limitat pels mots : 2000 mots, 3000 mots. Observeu com es repeteixen certes situacions o apareixen les mateixes pors. Sigueu el testimoni, la presència a qui res s’escapa però que no s’identifica amb imatges o amb mots.

Quan els mots apareixen, el mental, l’ego s’alteren i desapareixeu de la vostra pròpia presència. Quan el mental es calla, retrobeu el vostre estat de puresa natural.

Maître Doshin, el 4rt. patriarca, digué : “ En l’interval, on el vostre esperit acaba de deixar un pensament i encara no s’ha fixat sobre un altre, sou un ésser pur”.

Entre els pensaments hi ha el silenci que és la vostra veritable natura. En aquest silenci, els mots apareixen, els pensaments es manifesten. No us hi aferreu, observeu, no poseu atenció a aquest « jo » que vol atrapar el despertar o que vol controlar la vostra vida per vosaltres.

Subhuti va preguntar a Buda : “La consciència més alta i la més desperta que heu assolit és inaccessible?”.

“Si, Subhuti. Referent aquesta consciència, la més elevada, la més desperta, no l’he assolida en absolut. Aquesta consciència està per tot arreu però no es pot ni assolir-la, ni atrapar-la. Tanmateix la podem realitzar. L’acomplim per la pràctica de tota acció feta amb l’esperit lliure d’un ego i de l’objecte del jo (de l’ego)”.

Quan esteu presents en vosaltres mateixos, l’ego desapareix naturalment, inconscientment, automàticament. Retrobar aquesta consciència i mantenir-s’hi és el despertar de Buda, és el nostre despertar. Això vol dir “restar en la comprensió de l’aparició i la desaparició de les coses” sense identificar-se.

Retorneu a la vostra postura sigui quina sigui la manera com la percebeu o la sentiu, a la vostra respiració. Observeu tot, sense jutjar, sense prendre partit.

Zazen 11:00 hores

Quan les paraules apareixen en el vostre esperit, és que el mental està actiu.

Quan el mental està actiu, vosaltres esteu absents de vosaltres mateixos. Quan el mental calla retorneu a la vostra pròpia presència en la postura i en la respiració.

Concentració o observació. La total presència en un mateix no és diferent de la vostra pròpia naturalesa. Aquesta presència i aquesta natura de Buda són indissociables de l’instant present i aquest és inabastable. No busqueu doncs amb mots atrapar el que sou. Si esteu totalment implicats en els vostres pensaments, si us identifiqueu amb els seus continguts és que esteu absents a vosaltres mateixos.

Si esteu en l’estat d’observació dels pensaments, esdeveniu conscients, esteu conscients en tant que testimonis d’aquests pensaments. No només podeu adonar-vos que no sou el pensament, podeu adonar-vos també d’aquesta presència en la que es manté l’observador. El pensament aleshores perd poder pel fet que no el considereu com vostre i observant-lo podeu parar d’identificar-vos-hi.

Quan un pensament o els pensament s’esborren, s’esvaeixen, hi ha com una ruptura en el flux dels pensaments.

En alguns, els flux dels pensaments és ininterromput des de la naixença a la mort. Això vol dir que només hi ha la il·lusió de l’ego, l’ego que viu la seva vida en excloure-us de la vostra.

Quan hi ha una ruptura en el flux dels pensament, esdeveniu realment calmats i plàcids. És el retorn a casa vostra.

Amb la pràctica regular, els vostres espais de calma i de tranquil·litat, de joies profundes esdevenen més i més llargues i nombroses. Esdeveniu íntims amb el vostre veritable rostre, amb la vostra natura original.

Buda digué: “Aquest esperit que brilla d’una llum resplendent, (aquesta presència), mai està absent sinó que està acolorida o velada pels pensaments, les sensacions, les emocions que la gent li posa. Si voleu veure la llibertat lluminosa d’aquest esperit, preneu-ne cura, per damunt de tot, i preserveu-lo de qualsevol aferrament”.

Lliure de tot aferrament vol dir, lliure d’ego, lliure d’un jo i de l’objecte d’un jo, lliure de la identificació al mental.

És ‘’Ji Ju yu’’, la llum que brilla per ella mateixa, que s’il·lumina ella mateixa. Aquesta llum, aquesta presència en vosaltres mateixos, és l’absència de jo. És vosaltres mateixos i infinitament més que vosaltres.

Aleshores, retorneu tota la vostra atenció a l’instant present, no el perdeu. Copseu sense aferravos allò que és copsat. Respireu sense objectiu, penseu sense pensar.

En l’absència d’aferrament, hi ha una extrema vigilància i consciència de ser. No val la pena de buscar més lluny. És això l’essència de la meditació, l’ensenyament inaudible, la llum silenciosa.

Aleshores Subhuti va preguntar a Buda : “Si tots els pensaments i totes les emocions són realment buides dels que anomenem «jo», com un deixeble treballa sense «jo»? Com es pot alliberar ?”

Buda respongué : “Si el deixeble és conscient que el fet de ser, en tots els éssers, no és el que anomenem un veritable «jo», sinó que, això que ha estat construït a partir de condicions com un «jo», no té realitat eterna ; si el deixeble comprèn que la veritat és simplement l’estat de ser dels éssers, aleshores no perd contacte amb en el regne de la salut  i de la saviesa”

Zazen 16:00 hores

El Buda diu : “El despertar és l’estat on es resta en la comprehensió i la desaparició de les coses”

Això vol dir aprendre a dissociar-se dels pensaments, de les sensacions, de les percepcions, del mental. Parar d’escoltar la pròpia veu, de fer plans i projectes, de córrer darrera d’històries.

Pensar sense parar costa molta energia. S’acaba per ser depenent i incapaç de parar el flux dels pensaments

És en aquest sentit que el Mestre Yoka escrigué en el Shodoka :  “Malbaratem el tresor del Dharma i perdem els seus mèrits. La causa està en aquesta consciència del mental. L’escola del Zen dissolt aquest mental” 

El mental discriminant es dissolt quan l’atenció es ‘’re-focalitza’’ sobre la seva pròpia presència.

L’hàbit de pensar sense parar treu tota llibertat de ser i d’assaborir l’instant present. El poder de la veritable saviesa, de la veritable meditació, del veritable zen, és d’entrar immediatament en el Satori del no-naixement, tal com ensenya l’Hannya shin gyo : “fu sho, fu metsu” ni naixement, ni mort.

Quan els pensament son simplement observats, restem en l’instant present inabastable i etern, sense adonar-nos-en Les sensacions, les emocions paren de controlar-nos. Som el testimoni, la presència que observa. Cadascú pot estudiar això durant zazen i en cada una de les seves activitats.

Poseu-vos regularment la pregunta : “Què passa en mi en aquest moment ?” sense analitzar, sense jutjar, simplement observant. És així que s’accedeix a la pròpia presència i es realitza el despertar, s’actualitza la pràctica dels budes..

Soubhuti preguntà ; “Que significa Buda ?”

El Buda va respondre : “Buda és la realitat. Aquell que comprèn perfectament tots el factors de l’existència és Buda”

Soubuthi aleshores replicà: “Què és la il·luminació ?”

Buda respongué : “La il·luminació és la manera de dir que totes les coses són vistes en la seva naturalesa buida, tal com són, miracle inabastable. Els noms i els mots són fortuïts i aquest estat que no veu ni divisió ni dualitat, és il·luminació”..

Tornar a la pàgina anterior