SANSUIKYÔ, Dojo Budista Zen de Girona

Seshin de Douadic

4 i 5 d'octubre del 2003

El cos-esperit ordinari és la via

Guy Mokuho Mercier

Dissabte 4 octubre 2003

Zazen 7:00 hores

És l’hora que els bens tenen gana.

Escolteu els seus bels però no us hi enganxeu. Escolteu els bels en el vostre propi esperit i no al vostre exterior.

Retorneu a la vostra postura, a la vostra respiració, observeu els pensament però no els seguiu, no els aferreu.

Quan el cos està immòbil esdevé més fàcil observar allò que belluga i sobretot, allò que podem anomenar el mental : un doll continu de pensaments, la veu dins el nostra cap, el pensador en nosaltres, l’activitat del qual és continua.

Ahir vaig citar aquesta frase de Buda : "La realitat que se’m presenta és profunda, difícil de veure i de comprendre. Perquè està més enllà del pensament, però és sublim, subtil, inigualable"

......i tan propera.

"la majoria de la gent no tenen consciència d’aquesta realitat, continua Buda, ja que resten lligats a allò que s’identifiquen, el cos, les sensacions, els pensaments, els plaers, els desigs, els milers de reflexes del món.

Així, lligats al que és material, la majoria dels éssers tendeixen a copsar com les coses neixen de causes i de condicions".

Aquestes causes i condicions són interdepenents i en són dotze (en japonès els dotze in-nen). Llur encadenament engendra la creació del karma i mantenen les nostres existències en el Samsâra, el vagar perpetu.

El mental és el factor preponderant que genera aquest vagarejar que causa el nostre sofriment. S’apropia sense parar del nostre esperit. Es pot dir que no és diferent d’allò que anomenem l’ego, el « jo » il·lusori.

L’ego està constituït de condicionaments, de les nostres pors, les nostres frustracions, els nostres desigs i la seva activitat incessant a través del mental ens vela sense parar la realitat de la nostra verdadera natura. És per això que Buda diu : « quan el jo para de ser actiu, la realitat apareix ».

Durant zazen el mental es calma, para d’estar actiu i agitat i la pràctica esdevé realització. No importa quina pràctica, no importa quina acció esdevé la de Buda quan ella no és objecte del « jo » i del seu desig incessant de profit.

Per la concentració en la postura, per l’observació sense objecte, més allà de judici i dels nostres pensaments calculadors, la identificació a aquests pensaments, al pensador, a la veu dins el nostre cap, a aquest ego il·lusori que creiem ser, para naturalment.

Aquesta presa de consciència irreversible que ens fa accedir a la pau, a l’amor, a la comprehensió de l’univers i de la nostra vida pròpia.

Just darrera el pensador hi ha una presència inabastable. En el zen se l’anomena « Ku », vacuïtat, buidor, consciència absolut, Déu, font original. En el si de « Ku » es manifesten tots els fenòmens « Shiki »

No us evadiu de la vostra postura atrapant els pensaments passatgers.

Retorneu a la vostra respiració, expireu profundament i sentiu la vostra presència.

Zazen 11:00 hores

‘’La realitat que se’m presenta, diu Buda, és sublim, inigualable, subtil, infinitament subtil. Està més enllà de l’esfera del pensament"

Compreneu que "més enllà de l’esfera del pensament" no vol dir sense pensament. La realitat de Buda sublim, absoluta, comprèn el pensament i el no-pensament, comprèn la forma i la sense-forma, inclou el Samsâra i el Nirvâva, inclou el bé i el mal, inclús l’ego i el no-ego, inclou el sofriment i la llibertat.

Si s’escull, copsar un sol costat es perden els mèrits de l’altre.

Simplement no us identifiqueu amb el pensament, amb l’ego, amb el sofriment, amb el mental. Sigueu lliures.

Durant zazen practiquem l’observació. Quan el pensament és observat, sense que el judici apareix, la nostra consciència es dissocia del mental, del pensament i accedim directament a la nostra natura il·limitada. Si busquem aferrar aquesta natura il·limitada, a anomenar-la amb mots, la perdem de seguida.

Aleshores, un deixeble va preguntar a Buda : «M’és impossible de travessar el Samsâra, aquest gran oceà de desigs, sol, sense ajuda, i d’anar més enllà de l’esfera del pensament ». 

« Dues coses poden ajudar-te » respongué Buda.

« La primera, és la percepció que la vacuïtat existeix ».

La vacuïtat és el « Ku » de l’Hannya Shin Gyo.

Ahir vaig donar-ne varis sinònims : « el Ser, la Consciència absoluta no conscient d’ella mateixa, la natura de Buda.....

És en el si de « Ku » que es manifesten, apareixen els fenòmens « shiki », els pensaments, els desigs,... el Samsâra. Quan el mental està en repòs i no s’aferra, és possible de percebre la buidor dels fenòmens.

«Ku» és alguna cosa que ens depassa però que al mateix temps és la nostra realitat més íntima. « Ku » només és perceptible en l’instant present al cor de l’impermanència.

"I l’altre cosa, continua Buda, que pot ajudar-vos, és la consciència clara que en realitat totes les coses són buides i meravelloses".

Tots els fenòmens « shiki » són meravellosos i buits, «Ku».

"Quan esdeveniu lliures de la set dels plaers, conscients d’aquesta vacuïtat, sou supremament lliures. Lliures del segrest del sofriment i això no canviarà. No hi ha res més a repetir quan totes les maneres de s’identificar-se amb el mental, de crear un «jo», un ego han estat abandonades i quan també totes les maneres de descriure aquest estat de llibertat també han desaparegut".

Compreneu que el cos, la forma, el mental, l’ego que transmigra en el Samsâra, en el cicle de la vida, en l’oceà dels desigs, del vagarejar només viu en la noció del temps, passat i futur. L’ego desapareix en l’instant present, però fa, ben segur, tot el que cal per allunyar-vos d’aquesta presa de consciència reactivant els records i imaginant milers de guions per l’esdevenidor.

Zazen 16:45 hores

‘’Ku’’, consciencia absoluta. Déu, font original, la vostra natura de Buda no existeix només més enllà de la vostra forma, més enllà del pensament, sinó també al cor de cada una d’elles.

‘’Ku’’ està en ‘’shiki’’. És l’essència, Un indestructible que no es pot comprendre, que no es pot copsar amb el mental. Quan el mental calla és possible d’aprehendre ‘’Ku’’.

El Mestre Dogen diu: "Quan s'ha desembarassat del jo, del meu, de l'ego del mental, el cos, aquest sac de pell té el poder d'actualitzar la vacuitat a cada intant".

Buda és present en aquest cos, en la nostra postura, en cada una de les nostres respiracions. L'acció de Buda, el seu karma, s'actualitza aquí i ara en el nostre cos, quan estem presents en nosaltres mateixos. Quan la nostra consciència està totalment en el present en la postura en la respiració, en l'observació podem sentir "Ku", l'Ésser, però no podem mai copsar-lo, sobretot amb paraules.

Diumenge 5 d'octubre

Zazen 6:30 hores

És la vostra respiració llarga, tranquil·la? Com respireu? Les espatlles estan disteses? I els polzes? I ha tensió? Estan horitzontals?

Retorneu a la postura, aquest retornar a l'instant present, a la Realitat, Una. Tot està ja allà.

El Mestre Doshin, quart Patriarca de la línia xinesa, deia: "En l'interval on el vostre esperit acaba de deixar un pensament, quan encara no està fixat sobre un altre sou un ésser pur"."Durant zazen, en l'interval on el vostre esperit acabant de deixar un pensament encara no s'ha fixat en un altre, sou un ser pur".

Compreneu per "ésser pur", allò que no està ocupat, pertorbat, per les taques mentals, que el Buda anomenava a vegades els vessaments mentals tòxics.

Els vessament mentals tòxics, no tenen realitat. Fan referència als pensaments d'ahir o de demà, un passat mort, un futur hipotètic.

Experimenteu la vostra presència en tant que observadors i depasseu l'observador.

Com anar més enllà de l'esfera del pensament?

Hi ha 2 maneres: concentració i observació.

Quan el pensament es observat, quan us adoneu que hi ha un pensament en l’esperit i que pareu de ser-hi fixats, podeu comprendre la seva irrealitat i sentir en vosaltres mateixos una presència que el mira sense estar afectada ni implicada.

Des que l'observació es manifesta, el pensament observat perd el seu poder de fascinació de manera tant simple que un no s’hi pot identificar, no se’l nodreix més amb la pròpia energia.

Preneu l’hàbit d’acompanyar l’atenció en la postura per la concentració i d’observar el pensament sense jutjar-lo.

Així es fa naturalment, automàticament, inconscientment el retorn a la nostra natura original. La pau s’instal·la en el nostre esperit naturalment, i el que es prenia per el veritable "jo" esdevé insignificant. És el veritable deixar anar, és desfer-se’n del ego fàcilment, sense esforç, oblidant-lo i alliberant els altres.

D’aquest estat de la meditació el Mestre Dogen diu: "La veritat es revela a ella mateixa". És simple.

No cal tenir objectiu, meta, o esperit de recerca. En aquest estat de pau absoluta que cadascú actualitza naturalment i automàticament practicant en un dojo, no hi ha ni observador, ni cosa observada: Tot és Un.

El Mestre Dogen utilitza una frase per definit l'unicitat de "shiki" i "Ku".

Diu: "El despertar es confon amb l'atenciö corporal, quan es practica l'art dels budes el practicant fa cos amb el cos de Buda, amb el cosmos total amb tot allò que és.

"El cos lliure del cos, perfecte com la lluna plena és la buidor brillant de la llum".

"La silenciosa coincidència". deia Mestre Wanshi.

Amb el pensament limitat, és impossible d'aferrar la Realitat, el despertar. És per això que un creu està allunyada, a l'exterior de nosaltres. Per tant resta immutable, incanviable, just darrera aquests pensaments fugissers. Això és el nostre verdader rostre, la nostra veritable natura, a cada instant.

Trobeu en vosaltres mateixos això que no està lligat al pensament i que es queda, d'instant a instant.

Zazen 10:30 hores

Escolteu el silenci en el vostre esperit.

A vegades es senten soroll, el cucleig d'un corb, un avió que passa, uns sorolls d’estomac, la remor de les fulles agitades pel vent, una tos de vell fumador! Però el silenci està sempre en darrer pla. Està sempre allà.

És en aquest silenci que s'actualitza la sesshin. Sesshin: tocar l'esperit.

En el silenci es manifesten el soroll del nostre mental, el pensament interessat, els remordiments, els desitjos, els projectes, les esperances. Però aquest silenci no és pertorbador, ho accepta tot. Aquest silenci no és diferent de "Ku" en el qual es manifesten tots els fenòmens.

No escolteu amb les vostres orelles humanes. Aquest silenci no és diferent de la vostra pròpia presència, del vostre cos de Buda. Les coses són més simples que el mental fa creure. Tot és allà, a cada instant.

El Mestre Dogen, en un capítol del Shobogenzo que anomena "Busho" (La natura-Buda"), diu això, "Si voleu saber el que és la natura-Buda, el cos de Buda, heu de veure el moment en la seva circumstància".

"la seva circumstància" vol dir en la seva aparició-desaparició. Allò que apareix ha automàticament de desaparèixer. El que neix mor. Retornar a la Realitat, indestructible, sublim, inigualable, infinitament subtil, significa restar en la consciència sense coneixedor.

Tingueu confiança. No està ni allunyat, ni passat, ni demà, És ja allà. És el moment en la seva circumstància.

"Depasseu la circumstància" diu encara Mestre Dogen. Depasseu el pensador, depasseu tot judici, depasseu-vos vosaltres mateixos.

"Heu de veure sense veure i just veure, sense referència amb la visió o amb. algú que mira."

Una mica més avall Dogen diu: "Conèixer, ensenyar, viure, comprendre i també mal comprendre i tota altra activitat, és simplement el moment en la seva circumstància".

Aparició-desaparició. És la realització de la natura de Buda en l'instant present. Sentiu aquesta presència en vosaltres mateixos, sentiu la pau en vosaltres mateixos, el silenci. Cadascú de nosaltres no ha estat mai separar del seu cos de Buda.

Per acabar, Mestre Dogen cita el Mestre Basho. "Si voleu comprendre la Via, heu de comprendre que el cos-esperit ordinari és la Via.

El cos-esperit ordinari és alguna cosa que no demana cap esforç", fins i tot si això és a vegades difícil i dolorós.

El cos-esperit ordinari no és ni verdader, ni fals, ni ahir, ni demà. No es pot atrapar, no es pot retornar, no té consistència, ni inconsistència. És llibertat.

El cos-esperit ordinari roman en la nostra presència, aquí i ara.

Tornar a la pàgina anterior