SANSUIKYÔ, Dojo Budista Zen de Girona

Aturar el combat

Chinrei Gérard Pilet

gener 2014

Zazen ensenya aquesta gran veritat: oposant-nos a les forces internes que en travessen només fem que reforçar-les.

Així funcionen els pensaments: oposant-se a ells durant la asseguda silenciosa, només fem que alimentar-los l’energia i augmentar la puixança del seu flux. I a l’inrevés, deixant-los al seu moviment natural d'aparició i desaparició, sense apropiació ni rebuig, en disminueix l'energia necessària per a la seva manifestació i el seu flux s'esgota naturalment.

La rellevància d'aquesta veritat no es limita al temps de zazen ni a l’ambit dels pensaments, es refereix a tots els aspectes de la pràctica. Així, per exemple, no és lluitant contra una tendència a paraules malicioses que la fem disminuir sinó que ho aconseguim desenvolupant la utilització de paraules sincerament benèvoles. No és lluitant contra una tendència a la cobdícia que la fem decréixer, sinó posant atenció al do i al servei desinteressat. I finalment, no és lluitant contra una baixa autoestima, sòlidament arrelada, que se la fa desaparèixer, sinó nodrint en un mateix la fe en la nostra naturalesa de Buda i en la nostra intrínseca dignitat.

Molts son els qui es desanimen en la seva pràctica (d’una o altra via espiritual) per ignorància d'aquesta gran veritat:

La lluita contra una força en un mateix identificada com a negativa i contraria a l'ideal que ens hem proposat, només fa que reforçar-la pel mecanisme de acció / reacció, amb virtut del qual, la potència de la tendència a la que ens oposem, fa augmentar proporcionalment la potència que posem en combatre-la.

I a l'inrevés, deixant créixer en un mateix les tendències adaptades a aquest ideal es fa (sense buscar) disminuir les tendències que se li oposen, de la mateixa manera que per la seva sola presència la llum dissipa la foscor.

Amb tots els meus millors desitjos per l’any nou de felicitat i de pràctica joiosa.

Tornar a la pàgina anterior