SANSUIKYÔ, Dojo Budista Zen de Girona

No us equivoqueu de direcció

Chinrei Gérard Pilet

febrer 2014

Tot desig és desig de realització de la nostra veritable naturalesa, però l'home no ho sap. Ell pensa que desitja posseir objectes, bens, poder, fortuna, glòria, però de fet, en el fons, no és això el que ell busca. Fins i tot qui mata per diners o pel poder, aspira a través del seu acte realitzar allò que li dóna una gran satisfacció malgrat que no ho sap. I perquè no ho sap, s’equivoca totalment de direcció.

Si no fos així, qualsevol possessió donaria una satisfacció completa i definitiva i, com es pot veure amb facilitat, aquest no és el cas. Una tal satisfacció es el que busca l'home una i altra vegada i per això passa d'una possessió a una altra o d'una quantitat d’una cosa a una quantitat encara més gran de la mateixa: diners i encara més diners, poder i encara més poder, èxit i encara més èxit, conquestes i encara més conquestes. En va. Se li escapa sempre la gran satisfacció, conseqüentment, en el fons resta frustrat en espera d’una altra cosa.

Quan cansat d'aquesta frenètica persecució, es torna cap a l'interior, el desig de posseir comença a apartar-se d'ell i poc a poc creix la seva alegria fins a envair el seu espai interior i eradicar encara més el desig de possessió.

Aquest és el missatge transmès pel Buda en l'examen dels dos primers dels vuit aspectes del despertar: no busqueu el veritable contentament ni l’eradicació del desig de posseir en un altre lloc d’on es troben, a saber, en la realització de la vostra veritable naturalesa . És la il·lusió de la separació (del que el despertar ens allibera) que genera el desig de posseir. En canvi, aquest reforça la il·lusió i la insatisfacció que l'acompanya.

Així és com es configura i perdura el condicionament samsàric fins que l’home pren la bona direcció.

Tornar a la pàgina anterior