SANSUIKYÔ, Dojo Budista Zen de Girona

La pràctica de la via: Un acte polític?

Chinrei Gérard Pilet

octubre 2012

"Calmar el nostre esperit és un acte polític", va dir el mestre zen Thich Nhat Hanh.

Per sorprenent que pugui semblar a primera vista, aquesta afirmació no deixa de ser profundament certa. En efecte, que poden aportar de bo a la societat les accions inspirades per, la cobdícia, la ira o l'odi?

Voler transformar la societat sense transformar-se un mateix és una il·lusió. Hi ha segles d'història per demostra-ho. Les revolucions que es produeixen periòdicament en un o altre lloc del món, sovint amb la lloable intenció d'eradicar la injustícia, neixen de noves institucions polítiques, ràpidament gangrenades per la presència dels tres verins en el cor dels homes sense provocar renovació.

La nostra societat no necessita més invents tecnològics, ni més mitjans de comunicació, ni transports encara més ràpids. Necessita menys cobdícia, menys odi. Necessita que cadascú tingui menys ignorància sobre la seva veritable naturalesa. El primer deure de cada un és pacificar la seva ment. El Buda ens ha transmès el mètode per aconseguir-ho. A cadascú li correspon aplicar-ho. Quan més homes s’hi dediquin més la societat es transformarà positivament.

I tenint cura de nosaltres mateixos, tenim cura del món.

Parem de creure que cal escollir entre l’un o l’altre. Nosaltres i el món són tan indissociables com les dues cares d’un full de paper.

Tornar a la pàgina anterior