SANSUIKYÔ, Dojo Budista Zen de Girona

MÓN VISIBLE I MÓN INVISIBLE

Chinrei Gérard Pilet

novembre 2013

Més enllà del món visible, on la garsa és blanca i el corb negre,

hi ha un món invisible on la garsa és negre i el corb blanc.

Els que han conegut el Mestre Deshimaru reconeixeran aquest poema que havia escrit i li agradava citar de tant en tant. Referma, en la seva forma poètica, una gran veritat: darrere de cada fenomen visible, n’hi ha un d’invisible. En una petita llavor de cedre s’amaga un poder infinit que desenvolupant-se donarà d'un arbre gegantí que contindrà centenars de llavors. De la mateixa manera, darrere del teló de l'escenari del món, hi ha la labor invisible de la llei del karma Els homes passen la seva vida acumulant poder i bens materials i mirant les coses des del punt de vista del món visible i es diu que han tingut èxit. Des del punt de vista del món invisible, han passat de llarg del que és essencial. Quan fortuna i poder han estats obtinguts recorrent a males arts, en termes del món visible, són vistos com enginyosos i audaços però des de la perspectiva del món invisible, només han acumulat mal karma que un dia o altre eclosionarà, en aquesta vida o en una altra.

Així que de nou, des del punt de vista del món visible, hi ha diversitat de fenòmens i d’éssers vius . Però darrere d'aquestes aparences infinitament variades, només hi ha la realitat invisible per l'ull: que tot és un. Cap home és idèntic a un altre, però en cada un hi ha una llavor del despertar i aquesta llavor és la mateixa per tothom. Si mirem als nostres congèneres des de només el punt de vista del món visible, és fàcil caure en la gelosia, la discriminació fins i tot l'odi . Quan es veu des de la perspectiva del món invisible, ens adonem que som en l’altre i que l'altre és en nosaltres i aleshores desenvolupem compassió, ajuda i saviesa.

En considerar les coses massa sovint només des del punt de vista del món visible, la societat moderna ha deixat proliferar els pseudo-valors que avui dia la gangrenen i deixen decaure el valors ètics i espirituals indispensables pel seu equilibre i la seva harmonia.

Tornar a la pàgina anterior